Veehouders

Nieuwsbrief veehouders - December 2018

Gebruikt u de korte of lange injectorpunt?

 

Aan het inbrengen van injectoren kleven risico's. De binnenkant van het tepelkanaal is bekleed met een keratinelaag. Dit is een fysieke barrière die moet voorkomen dat bacteriën verder omhoog de uier in gaan. Keratine bevat ook eiwitten en vetten met een bacteriedodende werking.

Uit de literatuur blijkt dat veel bacteriën zich kunnen vasthechten in de keratinelaag. Met het inbrengen van een injector (vooral met een lange tip) wordt deze keratinelaag als het ware weggeschraapt. Dus de beschermende laag wordt dunner en de bacteriën kunnen loskomen uit de keratine en verder omhoog worden gedrukt. Daarnaast worden, zeker met het inbrengen van een injector met een lange punt, het slotgat en het tepelkanaal opgerekt, waardoor bacteriën makkelijker naar binnen kunnen.

 

             

Na het inbrengen van een lange injectorpunt (links is de keratinelaag (=K) dunner. Rechts doorsnede tepelkanaal na inbrengen van een korte injectorpunt. 

Ubroseal® heeft een flexi-cap, hiermee kunt u een korte of lange injector punt gebruiken. Bij het verwijderen van de dop kunt u met het afbreken van alleen het bovenste kleine dopje de korte punt van de injector gebruiken. Feit: Niet alle teatsealers hebben de flexi-cap, Ubroseal wel.

Ubroseal instructiekaart

 

 

Bovikalc Dry wint innovatie prijs Eurotier 2018

Afgelopen november op de Eurotier zijn in totaal 11 nieuwe producten genomineerd voor het predikaat „nieuw product van het jaar“. De winnaar in de categorie “diergezondheid” is Bovikalc® Dry geworden.

Bovikalc Dry is een voedingssupplement met anionische zouten in de vorm van een bolus, toe te dienen aan melkkoeien op het moment van droogzetten. Bovikalc Dry helpt om de melkproductie te verminderen.

Brochure Bovikalc Dry


 

 

Behandeling met eerste keus injector is een juiste keus

Kernpraktijken Rundvee en Boehringer Ingelheim Animal Health hebben een prevalentiestudie gedaan om beter zicht te krijgen op de verschillende verwekkers van klinische mastitis. Kernpraktijken Rundvee is een vereniging van 13 dierenartsenpraktijken verdeeld over Nederland. Samen werken zij aan een goede diergezondheid en een optimaal dierenwelzijn.

Doel van dit onderzoek was in kaart te brengen welke verwekkers gevonden worden bij een graad 1, graad 2 of graad 3 mastitis, om zo tot een juiste therapiekeuze te komen. De veehouders werd geadviseerd graad 1 en 2 mastitis met een nieuwe eerste keus penicilline injector te behandelen en graad 3 mastitis zoals gebruikelijk volgens het bedrijfsbehandelplan. Het geven van een pijnstiller werd geadviseerd bij elke klinische mastitis (graad 1, 2 en 3). In totaal werden 412 melkmonsters onderzocht van 85 veehouders, waarvan de uitslagen zijn weergegeven in Figuur 1.

 

 Lees hier het volledige artikel

 


 

Van lnr; Mylene Handgraaf, Pieter Wiedijk, Ferry ten Brinke, Marieke Blom, Willeke van Soest, Arjon Velthoen, Monique Driesse, Ernst Jan Grootenhuis en Jeroen Jacobi.

  Ten slotte:

    Het herkauwers team van Boehringer Ingelheim              wenst u fijne feestdagen en een gezond 2019.